Dette website opdateres ikke, idet helt ny website er under opbygning
This website is under new construction and will not be updated
Sådan sparer du på elregningen i køkkenet
Omkring 25% af elregningen går til køkkenet.
Af Hanne Munk
Her er nogle hurtige tips til at spare på energien.
Læg låg på gryden, når du laver mad på komfuret, og spar 2/3 af energien. Hvis du skal lave simremad, kan du spare yderligere 2/3 af energien, hvis du bruger en trykkoger, blandt andet fordi maden bliver meget hurtigere færdig.
Hold øje med temperaturen i køleskabet. For hver grad du sænker temperaturen, stiger forbruget med 5 pct.
Køleskabet skal tages ud og støves af. Når køleribberne bag på køleskabet er støvede, bruger det op mod 30 pct. mere strøm.
Hold øje med gummilisterne i køleskabet. Du kan tjekke, om de lukker tæt ved at sætte et stykke papir i klemme i døren. Falder det ud, er døren utæt.
Hvis du har en opvasker, der bruger 20 lt. vand og du vasker på 65 grader, koster den dig godt 1600 kr. om året. Hvis den kun bruger 10 lt. vand, og du sænker temperaturen til 50 grader, kan maskinens elregning halveres til omkring 800 kroner.
Hvis du har en ny opvaskemaskine, behøver du ikke bruge vand på at skylle servicet af først. Dét klarer maskinen fint selv.
Strømforbruget i køkkenet fylder i gennemsnit en fjerdedel af husholdningens elregning.
Fjerdedelen går til at varme stegen i ovnen, koge risene på komfuret og køle vinen i køleskabet.
Det er alt sammen nødvendigt, men hvad skal du kigge efter for at skrue ned for elregningen i køkkenet?
Brug restvarmen
Du behøver ikke nødvendigvis at købe nye hvidevarer.
Du kan spare energi bare på at ændre lidt gamle vaner. F.eks. kan du spare op mod 25% energien på at slukke for ovnen eller komfuret, 10 min. før maden er færdig.
Det kan også betale sig at have en mikroovn i køkkenet. Ved at varme gårsdagens rester op i små portioner i mikroovnen frem for i ovnen kan du spare op til 70 % og op til 90%, hvis du varmer brødet på en brødrister frem for i ovnen.
"Til gengæld, hvis man skal varme noget i lang tid, er der alt for stort varmetab i mikroovnen," siger Bjarke Hansen fra Energistyrelsen.
Få flere gode råd i indslaget her eller på Energistyrelsens hjemmeside.