Dette website opdateres ikke, idet helt ny website er under opbygning
This website is under new construction and will not be updated
Drop oliefyret: Så meget sparer du
Se, hvad du sparer med fx jordvarme, naturgas eller fjernvarme, og find ud af, hvilken energiform der er billigst.
Du kan spare ca. 65 % på varmeregningenved at skifte oliefyret ud med et billigere alternativ.
Der er masser af penge at spare på opvarmning, hvis du skifter det gamle oliefyr ud. Beregninger, som Energitjenesten har lavet for Bolius Boligejernes Videncenter, viser, at du kan sænke din varmeregning med op til 20.000 kr. om året.
Beregningerne er lavet for et enfamiliehus på 150 m2. Huset har et ældre oliefyr fra 1993 og et årligt forbrug på 2.800 liter olie. Omregnet svarer husets faktiske varmebehov inklusive varmtvandsforbrug til 21.000 kWh.
Seks eksempler: Så meget kan du spare ved at udskifte oliefyret
Du kan spare på varmeregningen, hvis du investerer i enten:
- Et nyt kondenserende oliefyr
- Naturgas
- Fjernvarme
- Jordvarme
- Vand til luft-varmepumpe
- Træpillefyr
Se detaljeret regnskab på Bolius.dk
Størst besparelse ved helt at skippe olie
Samlet er den årlige varmeregning med det gamle oliefyr på 30.800 kr. Med et nyt, kondenserende oliefyr, hvor effektiviteten er højere, kan du spare næsten 6.484 kr. om året.
De største besparelser får du dog ved at skifte til en helt anden opvarmningsform.
SE TEMA: Udskiftning af fyr
Du sparer mest med jordvarme
Jordvarmeanlægget er billigst i drift sammenlignet med oliefyret. Her er den årlige besparelse på 19.740 kr.
LÆS OGSÅ: Jordvarme
Træpillefyret ligger lige efter med en besparelse på 19.027 kr., mens luft til vand-varmepumpen skærer 18.511 kr. af den årlige varmeregning.
LÆS OGSÅ: Pillefyr
Naturgas er hurtigst betalt af
Af de 6 varmeanlæg er naturgasfyret hurtigst betalt af. Det tager 3,6 år. Træpillefyret har en tilbagebetalingstid på 3,7 år.
Selvom jordvarme giver store besparelser, tager det længere tid at betale anlægget tilbage. Simpelthen, fordi det er den dyreste investering.
Den simple tilbagebetalingstid er udregnet ved at dividere den årlige besparelse op i prisen på det nye varmeanlæg. Dermed er der ikke medregnet bl.a. renteudgifter.
LÆS OGSÅ: Fra oliefyr til naturgas
Træpillefyret skærer mest af CO2-forbruget
Det gamle oliefyr udleder 7.420 kilo CO2 årligt – træpillefyret absolut ingenting. Dermed er træpiller den mest miljøvenlige af de 5 muligheder.
Jordvarme og luft til vand-varmepumpen udnytter også en naturlig og vedvarende form for energi. Varmepumpen bruger dog el, og derfor vil du kun opleve en reduktion i udslippet af CO2 på ca. 50 procent i forhold til tiden med olie.
Dog er der en chance for, at disse varmeløsninger på sigt bliver endnu mere energivenlige, da en større mængde el i fremtiden forventes at komme fra fx vindenergi.
Vælg varmekilde ud fra dit hus
Husk, at når du skal vælge erstatningen for dit gamle oliefyr, er det vigtigt ikke kun at se på de årlige besparelser eller tilbagebetalingstiden.
Varmeanlægget skal passe til dit hus. Varmepumper fungerer fx bedst i boliger, som er godt isoleret, har gulvvarme eller opvarmes med forholdsvis store radiatorer. Mens et træpillefyr kræver både plads og meget arbejde.
Det er heller ikke sikkert, at der er mulighed for hverken naturgas eller fjernvarme, hvor du bor.
Det er en god idé at få rådgivning, når du skal vælge ny varmekilde. Prøv bl.a. Energistyrelsens gratis rådgivning om udskiftning af olie- og gasfyr.
LÆS OGSÅ: 10 gode råd, når du skal kvitte oliefyret
Kilder:
Peter Larsen, energivejleder ved Energitjenesten Nordjylland
På Energitjenesten.dk kan du taste dit nuværende forbrug ind og få foreslået alternative varmekilder. Når du præsenteres for resultatet, får du også adgang til et varmepris-regneark, som giver dig mulighed for selv at lege med forskellige beregninger på varmeforbrug og priser.