Dette website opdateres ikke, idet helt ny website er under opbygning

This website is under new construction and will not be updated

Sygeplejersker kommer i stødet med nye el-biler

I tre måneder skal sygeplejersker i Videbæk teste nye køretøjer for kommunen.

Torsdag den 12. februar 2015, 12:48

Hjemmeplejen i Videbæk har fået to nye biler i garagen.

Der er tale om to Nissan Leaf, og de skiller sig ud fra de andre. De to er el-biler, og de skal i de næste tre måneder ud på den hårde prøve, det er at køre gennem det meste af kommunen for at hjælpe de svage og ældre.

Gennem alskens slags vejr skal sygeplejersker fra hjemmeplejen i område 4 ud til beboere. Helt fra Spjald i nord, Troldhede i syd og Hanning i vest. De lange ture kan blive en udfordring for el-bilerne med deres rækkevidde på cirka 150 kilometer.

»Den store udfordring bliver afstanden, men vi skal nok finde nogle ruter, vi kan prøve dem af på,« siger områdeleder Niels Henriksen.

»Det er vigtigt for mig at teste dem. Jeg skal se, hvor meget jeg kan belaste dem,« fortsætter Niels Henriksen.

Kommunen tænker grønt

I et år har kommunen med hjælp fra konsulentfirmaet BlackSwan fået kortlagt alle kommunens køretøjer og deres brug. Derefter har man taget beslutnignen, at det er hjemmeplejen, som får æren af at prøve de nye biler først.

»Vi ville gerne teste bilerne, så det ikke kun blev bykørsel. Derfor faldt valget på Videbæk og Tim, da de også har store områder de skal dække,« siger Marie Christensen, konsulent i Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Tanken bag at tilføje fire biler til flåden af hjemmepleje-køretøjer er grøn.

Det er kommunens 2020-plan, som er årsagen til, at man indfører grønne køretøjer til kommunens udvalg af biler. Ifølge Marie Christiansen så regner de ikke med, at der vil være besparelser at hente ved udskiftningen, men hun siger samtidigt, at for kommunen er det et godt signal at sende ud, at de tænker i grønne baner.

Ny oplevelse

Det er specielt, når en el-bil starter op. I modsætning til benzindrevne biler, så larmer de ikke. Man kan stå og hviske, mens den kører forbi.

»Jeg skal vænne mig til det, for det er meget anderledes at køre i den end en almindelig bil,« siger Birthe Wiwe Andersen, som er en af de sygeplejerske, der kommer til at benytte sig at de nye biler.

Efter tre måneders test skal kommunen tage stilling til, om de vil skifte om til el-biler, da flere af bilerne snart skal fornyes. Ifølge en analyse lavet af konsulentfirmaet BlackSwan tyder det på, at 41 af kommunens køretøjer kan skiftes ud med el-biler.

En anden fordel el-bilerne har er, at de ikke er følsomme for koldstarter. De virker med det samme. Og som pedellen og personen, der skal lære sygeplejerskerne de nye biler, Gustav Ganer-Kaasgaard, bemærker det:

»Varmen går i gang med det samme bilen tændes.«

Opladningstiden for de nye el-biler er på otte timer.

Der findes endnu ingen lynopladestationer i Ringkøbing-Skjern Kommune. Derfor skal bilerne altid lades op, når de står stille.

Nyheder

Nyt energiregnskab for Ringkøbing-Skjern Kommune
Potentiale for biogasproduktion i Ringkøbing-Skjer
40 ideer gør landbruget mere klimavenligt
1000 husstandsmøller fra Astrup til Sydkorea
Elbiler har mindre CO2-udledning end almindelige b