Dette website opdateres ikke, idet helt ny website er under opbygning

This website is under new construction and will not be updated

Ringkøbing-Skjern med i DK2050, et stort fremtidsprojekt

18. december 2013

Ringkøbing-Skjern Kommune skal være en del af et ambitiøst projekt, der samler ti kommuner, fire ministerier, to regioner, fonde og private virksomheder for at fremme nytænkning og opstille konkrete scenarier for, hvordan vi kommer til at bo og leve i byer og byregioner i 2050.

Ringkøbing-Skjern er sammen med ni andre kommuner valgt til at være en del af det visionære og konkrete projekt DK2050, der skal udvikle scenarier og nytænkning. 

Projektet vil komme med bud på strategisk og langsigtet planlægning på tværs af grænser og sektorer i udviklingen af byer og byregioner, infrastruktur, energi og handel. Det hele sker i tæt samarbejde med Dansk Arkitektur Center, der driver DK2050.

Byerne vil vise vejen

Vi er med i DK 2050, fordi vi vil koble kommunen på den udvikling, der sker og ikke kobles af. Vi ved, at udviklingen ikke kommer til Vestjylland af sig selv, derfor er det vigtigt for os at være med i et forum, hvor der tænkes både konkrete og visionære tanker om Danmark i 2050, siger borgmester Iver Enevoldsen.

Kommunes største udfordringer
Ringkøbing-Skjern udfordres af urbaniseringen, der flytter især mange unge mennesker fra området til storbyerne. Det resulterer i en ændret sammensætning af befolkningen, der øger presset på de kommunale udgifter. Oven i det sker der en stor udflytning af højtuddannede medarbejdere til bl.a. Østjylland, hvilket resulterer i et generelt faldende uddannelsesniveau, som derved påvirker områdets innovative kapacitet.  

Den største udfordring for kommunen er at skabe vækst og sikre investeringer til området frem mod år 2050. Området er ideelt for udvikling og produktion af vedvarende energiformer og bæredygtig fødevareproduktion, siger projektleder Lars Holm, Ringkøbing-Skjern Kommune.

Vi ser os selv som fremtidens energi- og fødevarelaboratorium og centrum for produktion her af. Men for at det kan ske, skal vi sikre fortsat vækst og investering i området, siger Iver Enevoldsen.

Målet med DK2050

DK2050 vil skabe en kvalificeret national debat om, hvordan vi skaber et bæredygtigt samfund og byliv i 2050. DK2050 vil forholde sig til de mulige fremtider og retninger de danske byer og regioner kan styre mod for at indrette sunde og bæredygtige byer. Hvilke valg og hvilke fravalg kommer byer og regioner til at tage?

DK2050 udvikles og drives af Dansk Arkitektur Center (DAC) i et partnerskab medRealdania og Kulturministeriet, Miljøministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.

Foreløbigt deltager ti kommuner i projektet: Aalborg, Aarhus, Ringkøbing-Skjern, Sønderborg, Fredericia, Middelfart, Odense, Kalundborg, Høje-Taastrup og København. Byerne er udvalgt, fordi de er frontløbere inden for bæredygtig og strategisk byudvikling bredt fordelt i Danmark. Foruden byerne deltager også Region Syddanmark og Region Nordjylland. 

Rambøll og Grundejernes Investeringsfond er partnere i projektet og vil løbende bidrage til udviklingen.

DAMVAD og Kairos Future er valgt som analyse- og scenariepartner, og de står for udarbejdelsen af scenarier.

FAKTA OG VIDEN

  • Danmark 2050 bygger på et konkret og veldokumenteret vidensgrundlag etableret i tæt samarbejde med centrale aktører inden for planlægning og byudvikling, offentlige myndigheder, tænketanke, private virksomheder og vidensinstitutioner.
  • Der bliver nedsat et særligt videnspanel med nogle af Danmarks fremmeste forskere inden for grøn omstilling og byudvikling.
  • DK2050 skal give inspiration til det nationale projekt, der kommer til at udgøre Danmarks officielle bidrag til den 14. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig i 2014 til præsentation i Danmarks nationale pavillon i Giardini Di Publici. Det er ambitionen at skabe en poetisk og kunstnerisk fortolkning af fremtidens Danmark i 2050 med afsæt i de sidste 100 års arkitektur- og landskabsarkitekturhistorie.
  • I Danmark er det først og fremmest i og omkring de større byer, at der er udsigt til voksende befolkning samt en markant stigende andel af ældre medborgere over 65 år:
    Kilde: http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2013/NR219_1.pdf
  • I de seneste 10 år er antallet af arbejdspladser tilsvarende rykket mod de større bybånd og byregioner. Hent blandt andet budskaber fra denne AE analyse:
    http://www.djoef.dk/blade/defacto/udgivelser/2013/nummer-2/~/media/documents/djoef/d/defacto/2013/2/regional%20besk%C3%A6ftigelsesudvikling.ashx
  • Omkring energi har Energistyrelsen senest lavet fremskrivning i 2012. Se side 5 i vedlagte: http://www.ens.dk/sites/ens.dk/files/info/tal-kort/fremskrivninger-analyser-modeller/fremskrivninger/danmarks_energifremskrivning_2012_endelig_v1.2.pdf
  • Vindkraft antages af få en voksende betydning som energiform. På side 20 i ovenstående rapport ses det at energiforbruget til vejtransport og luftfart forventes at stige markant. Det kan påvirkes endnu kraftigere af stigende pendling og stigende globalisering.

Nyheder

Nyt energiregnskab for Ringkøbing-Skjern Kommune
Potentiale for biogasproduktion i Ringkøbing-Skjer
40 ideer gør landbruget mere klimavenligt
1000 husstandsmøller fra Astrup til Sydkorea
Elbiler har mindre CO2-udledning end almindelige b