Dette website opdateres ikke, idet helt ny website er under opbygning

This website is under new construction and will not be updated

Grønt bad i sejlklubben

 Solfanger giver et ordentligt hug til elregningen

De unge sejlere tilbringer nogle gange mere tid i vandet end over. Så de skal have et varmt bad, når de kommer i land, og i Ringkøbing Sejlklub kan de nu gøre det med grøn samvittighed.

Klubben har nemlig fået et smart nyt solvarmeanlæg på taget, som varmer al vandet op til de lune brusebade. Anlægget hedder Aquasol, og det er et nyt produkt, hvor hele løsningen ligger på taget. Pladerne opfanger solens varme og i de sorte pullerter ligger det varme vand.

Steven Diemar foran solfangeren på sejlklubbens tag

Alt varmt vand
Anlægget blev installeret på to dage i februar 2017, og det er ikke just højsæson for sejlerne. Så der er ingen tal for effekten.

- Men vi regner da med, at det kan klare alt vores varme vand – også til de store stævner, hvor vi har mange mennesker på én gang. Det vil betyde en meget stor besparelse for os. Vi har elvarme her, og det er bestemt ikke billigt, konstaterer Steven Diemar, der er formand for Ringkøbing Sejlklub.

Han glæder sig lige så meget over miljøeffekten.

- Vi er sejlere og holder af naturen, og den vil vi gerne beskytte så godt som muligt. Så vi er stolte over at have fået en grøn løsning, noterer Steven Diemar.

Hyggeligt miljø
Han tilføjer, at installationen på taget er diskret. Der er et hyggeligt miljø på lystbådehavnen med smukke røde bygninger, så et skræmsel af metal havde ikke været populært på de kanter.

Og det bedste af det hele er, at sejlklubben kun har betalt en regning til elektrikeren på ca. 5000 kr. Selve anlægget til 75.000 kr. + moms er finansieret af Grøn Ordning, som Ringkøbing-Skjern Kommune administrerer.

Pengene kommer fra nye vindmøller, der blev sat op i Rindum Enge for et par år siden. Ejerne har pligt til at sætte et engangsbeløb af til miljøvenlige projekter i nærområdet, og her lagde Ringkøbing Sejlklub billet ind.

Idéen kom sejlende
Faktisk kom idéen bare sådan sejlende af sig selv. Aquasol ville gerne sætte et anlæg op, og spurgte Henning Donslund fra Energi 2020, om der var nogle muligheder i Ringkøbing. Han pegede på sejlklubben og Grøn Ordning, og så var der kontakt.

- Det var i sidste øjeblik, for vi fik henvendelsen 24 timer før ansøgningsfristen udløb. Vi sprang til med det samme, og jeg fik lavet og sendt en ansøgning. Der gik lang tid med sagsbehandlingen, og vi måtte sende ekstra oplysninger ind til energinet.dk, men til slut lykkedes det, fortæller sejlerformanden.

Grøn ordning
Når der stilles en ny vindmølle op, skal ejeren indbetale et éngangsbeløb på 88.000 kr. pr. Megawatt installeret effekt. Disse penge går til den såkaldte Grøn Ordning, som kommunen administrerer.
Foreninger, der ligger mindre end 4,5 kilometer fra vindmøllen kan søge penge fra Grøn Ordning til
- anlægsarbejder, der styrker landskabelige eller rekreative værdier
- kulturelle og informative aktiviteter med henblik på at fremme udnyttelsen af vedvarende energikilder i kommunen.
 

Nyheder

Nyt energiregnskab for Ringkøbing-Skjern Kommune
Potentiale for biogasproduktion i Ringkøbing-Skjer
40 ideer gør landbruget mere klimavenligt
1000 husstandsmøller fra Astrup til Sydkorea
Elbiler har mindre CO2-udledning end almindelige b